Een glijmiddel kiezen - Condoblog

Een glijmiddel kiezen

Glijmiddel

Niet iedereen maakt van nature voldoende vocht aan om stroefheid bij penetratie weg te nemen. Stroefheid kan pijn veroorzaken en het vergroot de kans dat het condoom scheurt. Wanneer u last heeft van vaginale droogheid , kan glijmiddel zeker verlichting bieden. Maar het is niet altijd de enige oplossing. Als het niet duidelijk is wat de droogheid veroorzaakt, overleg dan ook met de huisarts of een seksuoloog. Met hun tips en aanbevelingen op zak, kunt u vervolgens zelf op zoek naar een glijmiddel dat u een waardevolle toevoeging vindt.

Vrijen wordt vaak sensueler en soepeler als u een goed glijmiddel gebruikt. Het is niet altijd nodig om glijmiddel te gebruiken, maar voor sommige mensen en situaties is het fijn om extra glijmiddel bij de hand te houden. Het kan helpen de huid te beschermen bij vaginale droogheid en het biedt extra bescherming aan het condoom. Bovendien is met name siliconen glijmiddel fijn om mee te masseren of te masturberen. Glijmiddel op waterbasis en siliconen glijmiddel zijn veilig te combineren met latex condooms. Condomerie biedt een ruime keuze in soorten glijmiddel: bijvoorbeeld met smaak, verwarmend effect of met biologische ingredienten.

Waarom zou ik glijmiddel op waterbasis kiezen?

Glijmiddel op waterbasis is makkelijk in gebruik, vaak voordelig in aanschaf en na gebruik makkelijk weg te vegen. Er zijn veel verschillende soorten en merken verkrijgbaar. Door deze ruime keuze, kun je makkelijk variëren en is de kans groot dat je een glijmiddel vindt dat bij je past.

Wat is glijmiddel op waterbasis?

Een glijmiddel op waterbasis bevat niet alleen water. Water is het basis ingrediënt, maar er is nog meer aan toegevoegd. Sommige bestanddelen worden toegevoegd zodat dat het glijmiddel lang blijft glijden. Vaak wordt hier glycerine voor gebruikt. Andere ingredienten (zoals bijvoorbeeld melkzuur) maken dat het glijmiddel een PH-waarde heeft die is aangepast aan de gevoelige huid van de vagina. Bovendien moet het glijmiddel niet te snel bederven waarvoor conserveermiddelen nodig zijn. Dit kunnen parabenen zijn, maar citric acid kom je ook regelmatig tegen. Om een glijmiddel extra aantrekkelijk te maken, kunnen er smaken en geuren aan toegevoegd worden.

Glijmiddel op waterbasis vs. glijmiddel op siliconenbasis

De meeste glijmiddelen zijn op waterbasis. Maar er is ook glijmiddel op siliconenbasis te koop. Beide soorten glijmiddel kun je veilig gebruiken met condooms. Het glijmiddel dat condoomfabrikanten op condooms aanbrengen, is bijna altijd op siliconenbasis.

Glijmiddel op waterbasis voelt aan als een gel en is vaak makkelijk te doseren. Waterbasis glijmiddelen drogen na verloop van tijd op, dus soms is het nodig wat extra glijmiddel toe te voegen. Eventuele vlekken zijn makkelijk te verwijderen.

Glijmiddelen op siliconenbasis blijven heel lang glad en voelen een beetje aan als olie. Eventuele vlekken zijn wel te verwijderen, maar dit kost wat meer moeite. Siliconen glijmiddel kunt u beter niet combineren met siliconen speeltjes. Het glijmiddel kan de speeltjes aantasten. Waterbasis is dan een betere keuze.

Voor beide soorten glijmiddel geldt dat er dikke geconcentreerde versies zijn, en vloeibaardere varianten. Over het algemeen blijven de dikkere gels langer glijden en zijn ze makkelijker te doseren. Maar niet iedereen vindt een dikke gel fijn. Dan is een vloeibaarder glijmiddel prettig. Zo nodig kunt u na enige tijd extra glijmiddel toevoegen.

Biologisch glijmiddel

Sommige merken zoals BIOGLIDE maken alleen gebruik van plantaardige ingredienten. Het merk Yes Yes Yes let er ook op dat alle plantaardige ingredienten “Certified Organic”zijn.

Ook de mensen die graag veganistische producten gebruiken, hebben een ruime keuze. Veel merken zijn geschikt voor veganisten, sommige glijmiddelen op waterbasis dragen ook het logo van de Vegan Society. Kijk eens bij het merk Fair Squared en Ritex

Gevoelige huid.

Mensen met een gevoelige huid kunnen soms een ingrediënt niet verdragen terwijl datzelfde ingrediënt bij anderen geen problemen geeft. Welke ingrediënten dit zijn, verschilt per persoon. Het is dan ook moeilijk te voorspellen welk glijmiddel de beste keuze gaat zijn.( Bij klachten raden we overigens altijd aan om ook met de huisarts te overleggen. Wellicht is er iets anders aan de hand.)

Soms is het soms voldoende om een glijmiddel zonder glycerine of zonder parabenen te proberen. Als dit geen verlichting geeft, aarzel dan niet om contact met Condomerie op te nemen. Wij helpen u graag verder.

Massagegel

Gewone massage olie is niet goed te combineren met condooms: de olie verzwakt het latex en het condoom kan knappen. Gelukkig zijn er ook glijmiddelen op waterbasis die geschikt zijn om mee te masseren. De Durex Play Massage bijvoorbeeld, of de Wet Stuff Slippery Stuff. Het voordeel van massagegels op waterbasis is dat ze makkelijk met een vochtige doek weg te vegen zijn. Nadeel is dat ze na een tijdje een beetje plakkerig kunnen aanvoelen. Wie dit storend vindt, zou eens een siliconen glijmiddel kunnen proberen. Dit voelt als een olie, blijft lang glad en wordt niet plakkerig. De Wet Stuff Touch is hier een mooi voorbeeld van.