Overleden kardinaal: kerk loopt 200 jaar achter - Condoblog

Overleden kardinaal: kerk loopt 200 jaar achter

01/09/12, 18:44  − bron: ANP<

Carlo Maria Martini
© afp. Het opgebaarde lijk van kardinaal Carlo Maria Martini in de Dom van Milaan.

De Rooms-Katholieke Kerk loopt 200 jaar achter. Dat zei de vrijdag overleden vroegere aartsbisschop van Milaan, Carlo Maria Martini, in een interview dat zaterdag in de krant Corriere della Sera is verschenen. Martini (85), die aan de ziekte van Parkinson leed, stond vorige maand voor de krant een ordegenoot - hij was jezuïet - te woord.

Martini stond bekend om zijn progressieve opvattingen. Hij zegt in het postuum gepubliceerde interview dat katholieken zelfvertrouwen missen. 'Onze cultuur is oud geworden, onze kerken zijn groot en leeg en de kerkelijke bureaucratie neemt toe, onze godsdienstige rites en de kleren die we dragen, zijn pompeus.' 

Hij waarschuwt dat de kerk milder moet zijn jegens gescheidenen. De vraag is volgens hem niet of zij de sacramenten mogen ontvangen, maar hoe de kerk gezinnen kan helpen.

Duizenden inwoners van Milaan hebben zaterdag afscheid van de vroegere aartsbisschop genomen. Martini, die gold als een kandidaat voor het pausschap, leidde het grootste katholieke bisdom in de wereld van 1980 tot en met juli 2002. Hij wordt maandag begraven in de Dom van Milaan.

 

Bron: Trouw

==========

Lees meer over Kerk en Condoom