Anti-Zika condooms? - Condoblog

Anti-Zika condooms?

Elk passend condoom is een anti-Zika Condoom

Het zogenaamde “anti-Zika condoom” krijgt op dit moment veel media aandacht: een in Australië ontwikkeld condoom dat tegen Zika zou beschermen en waarmee Australische olympische sporters worden uitgerust voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. Ook Jeroen de Jager van NOS journaal vroeg zich af of en hoe het Zika condoom werkt en kwam daarom langs in onze winkel. Het interview met Condomerie oprichter Theodoor van Boven is na te luisteren op Soundclound onder “Condomerie on Zika Condom” (of zie onze Facebook pagina: /www.facebook.com/condomerie).

Zika-proof condoom niet nieuw

Het idee achter het Zika proof condoom is niet nieuw. Het principe is dat aan een extra dik condoom een speciaal glijmiddel wordt toegevoegd, genaamd VivaGel van de Australische farmaceut Starpharma. VivaGel moet virussen en bacteriën zoals HIV en dus ook Zika neutraliseren en daarmee infecties voorkomen (lees meer over VivaGel op de website van Starpharma). Diezelfde farmaceut bracht deze microbicide al in 2006 op de markt, toen nog voornamelijk als extra bescherming tegen HIV. “Oude wijn in nieuwe vaten dus”, zoals Geluidjager Jeroen de Jager terecht opmerkt. Dat het middel nu als Zika bescherming op de markt is gekomen is slimme marketing. Maar goed, als als het werkt dan werkt het. 

Over de werking van VivaGel kunnen we echter (nog) niets zeggen en ook niet over eventuele bijwerkingen van het middel. In 2003 werd het virus inactiverende middel Nonoxynol 9 op verschillende “extra veilige” condooms gebruikt. Dit middel bleek bij veelvoudig gebruik kleine genitale verwondingen te kunnen veroorzaken. We kregen klachten over irritaties en van vrouwen wiens nagellak er zelfs van kapot ging. Hopelijk is dat bij VivaGel niet het geval. We hopen te kunnen zeggen: Baat het niet dan schaadt het niet. Maar we pleiten wel altijd voor zo min mogelijk toevoeging van stoffen die eventueel schadelijke effecten zouden kunnen hebben. 

We weten niet of VivaGel schadelijk is en we weten niet of het werkt. Wat we wel weten is dat een condoom dat goed past en goed gebruikt wordt, beschermt tegen virussen en dus ook tegen seksuele overdracht van het Zika virus. Geen speciaal middeltje dus, maar wel de goede maat is ons advies. Dan heb je ook geen extra dik condoom nodig. De technologie is zo goed ontwikkeld dat een condoom met een normale dikte net zo veilig is als een dikker condoom, mits het goed past dus. 

Passend condoom en goede klamboe.

Check voordat je naar Brazilië gaat, als bezoeker of als sporter, of het condoom dat je gebruikt niet te krap of te wijd zit. Niet iedereen is standaard. Dat geldt voor de sport en ook voor condooms en daarom verkoopt Condomerie meer dan 100 maten. En verder raden we aan om een goede klamboe mee te nemen. Een blauwe misschien, want blauw schijnt goed te werken tegen muggen. Maar voor echte supporters raden we oranje klamboes aan.