Start chat!
Chat accepted!
Sorry, the chat is not available at this moment.

Skip to Main Content »

Worlds First Condom Speciality Shop
 

U hebt niets in uw winkelwagen.

Taal

You're currently on:

Op zoek naar een geschikt condoom

Size Bill Bodewes
illustratie Bill Bodewes

De Condomerie wordt vanaf het begin van haar bestaan geconfronteerd met een aantal steeds terugkerende vragen en klachten over condooms. De meeste vragen en klachten gaan over de afmeting van de condooms, geur, dikte van het materiaal en allergische reacties na condoomgebruik. Dit leidt er soms toe dat condoomgebruik als onprettig wordt ervaren of dat men zelfs van gebruik afziet.

Van een goed passend condoom is vooral sprake als de omtrek van het condoom is afgestemd op de omtrek van de penis. Een te ruim condoom glijdt gemakkelijk af, terwijl een te krap condoom niet prettig zit en bovendien sneller scheurt. De lengte van het condoom is van minder belang, maar deze moet de lengte van de penis wel zoveel mogelijk benaderen. De dikte en elasticiteit van het materiaal kunnen mede van invloed zijn op het draagcomfort. Een goed passend condoom bevordert de betrouwbaarheid, is comfortabeler in gebruik en biedt een goede bescherming tegen SOA en zwangerschap.

De fabrikanten gaan uit van een gemiddelde maat voor het bepalen van de afmeting van hun condooms. De gehanteerde ‘gemiddelde maat‘ verschilt echter per fabrikant. Het is dus mogelijk dat de ene fabrikant een condoom ‘large‘ noemt, terwijl een andere fabrikant een condoom met precies dezelfde afmetingen ‘medium‘ noemt. Om aan deze onduidelijkheid een einde te maken heeft de Condomerie de condooms naar afmeting ondergebracht in de CAS-index. Heeft u vragen over geur en allergie dan kunt u contact opnemen met de Condomerie.

Omtrek condooms

De meeste vragen omtrent afmetingen betreffen niet de lengte, maar de omtrek van de condooms. Om te toetsen hoe reëel de behoefte aan verschillende maten condooms is heeft Dr. Erick Janssen van de Universiteit van Amsterdam in 1994, in opdracht van de Condomerie, een onderzoek verricht naar de omtrek van de penis in erectie: Penile Circumference Variability in a Dutch sampleFaculty of Psychology Universiteit van Amsterdam 1994, by order of CONDOMERIE®.

Een samenvatting van dit rapport, geschreven door freelance journaliste Ady Bijlsma in samenwerking met de Condomerie, verscheen in 1995 als artikel in het SOA-Bulletin [ SOA Bulletin, jaargang 15 nr.6 en jaargang 16 nr. 1, pagina 26 & 27 ]

Er blijken inderdaad grote verschillen in omtrek te bestaan. Dit was voor de Condomerie reden om te inventariseren wat de afmetingen van de diverse condooms zijn.

De Condomerie heeft TNO Delft opdracht gegeven metingen te verrichten naar lengte, omtrek en dikte van condooms. De Condomerie heeft ook zelf dergelijke metingen verricht en verder is gebruik gemaakt van meetgegevens van verschillende condoomfabrikanten. Al deze meetgegevens stelden de Condomerie in staat de omtrek, dikte en lengte van de condooms in een aantal categorieën onder te brengen.

Omtrek

Richtlijn bij het zoeken naar een passend condoom

 • De omtrek van een condoom is de belangrijkste richtlijn bij het zoeken naar een passend condoom. De meeste condooms vallen in categorie CAS 4. De omtrek van de condooms uit deze categorie kunt u als gemiddelde maat hanteren. Om de keuze uit de vele merken te vergemakkelijken heeft de Condomerie speciale proefpakketten samengesteld.
 • Bent u reeds condoomgebruiker en zoekt u een beter passend condoom dan kunt u als volgt te werk gaan: U zoekt in de CAS-index™ de CAS-categorieën op die horen bij het condoom dat u momenteel gebruikt. Nu kunt u, met behulp van deze tabel, de CAS-categorieën bepalen die u het meest geschikt lijken. Vervolgens kiest u via de CAS-index™ een condoom dat het meest aan uw wensen tegemoet komt.

 • Indien het condoom dat u nu gebruikt niet in de CAS-index™ staat, of u bent nog geen condoomgebruiker, neem dan contact op met de Condomerie. U kunt ook de volgende methode hanteren:
  • Size Bill Bodewes
   illustratie Bill Bodewes
   U meet de omtrek van de penis in erectie. De omtrek moet ‘sluitend’ worden gemeten bij de basis van de penis. Vervolgens kiest u uit de tabel de meest geschikte categorie. De omtrek van het condoom moet kleiner zijn dan de gemeten omtrek van de penis.
  • De lengte van het condoom moet zoveel mogelijk overeenkomen met de lengte van de penis, maar is van minder belang dan de omtrek. U meet de lengte van de penis in erectie en bepaalt vervolgens welke CAS-categorie daarbij hoort. Wanneer u de juiste CAS-categorie heeft bepaald, zoekt u in de CAS-index™ het voor u meest geschikte condoom. Wij maken u nogmaals attent op onze speciale proefpakketten, waarin condooms uit de verschillende CAS-categorieën zijn opgenomen. Mocht u naar aanleiding van de CAS-index™ nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de Condomerie.
Over de nieuwsbrief
Bij inschrijving ontvangt u ca. 6 keer per jaar via Mailchimp onze nieuwsbrief. Afmelden kan dmv een link in de nieuwsbrief, of door contact met ons op te nemen.
 
Over ons

De Condomerie is 's werelds eerste condoomspeciaalzaak, opgericht in 1987 te Amsterdam.

kvk. 33193870.

VAT NL0086.82.033.b01.

Volg ons

Volg ons op social media:

Nieuwsbrief
Klantbeoordelingen