Seksuele Gezondheid

"Seksuele gezondheid is een staat van lichamelijk, emotioneel, geestelijk en maatschappelijk welbevinden met betrekking tot seksualiteit." Dit is de internationaal gebruikte werkdefinitie van de Wereld Gezondheidsorganisatie (World Health Organisation). Reproductieve gezondheid gaat over de mogelijkheid om zelf te bepalen of, wanneer en hoeveel kinderen je krijgt. Dat je kunt beslissen over je eigen seksuele leven en veilige seks kunt hebben als je dat wilt.

Een belangrijk onderdeel van seksuele gezondheid is de afwezigheid van ziektes of een ongewenste zwangerschap. Daarnaast houdt het in dat men zelf kan kiezen voor seksuele contacten en relaties zonder dwang, discriminatie of geweld.

We zouden het kunnen samenvatten als seks die Veilig, Vrijwillig en Prettig is. Op deze pagina vindt u informatie over Veilig vrijen. Als u weet wat u moet doen om risico’s te beperken, dan kunt u weer ontspannen. En dat maakt de seks ook meteen weer een stuk prettiger!

 

SOA

 

Producten:

Een SOA test doen

 

Informatie over SOA:

SOA Wijzer Condomerie

Sex Technieken (En hoe safe zijn ze?)

 Soa Aids Nederland Uitgebreide informatie over SOA.

 

Anticonceptie

 

Producten:

Condooms

Pessarium

 

Informatie over anticonceptie:

rutgers  

Rutgers heeft een handige keuzehulp ontwikkeld. Deze keuzehulp geeft een handig overzicht van de mogelijkheden en helpt in een paar stappen om een keuze te maken.

Welke anticonceptie bij je past hangt af wat je handig en belangrijk vindt. Maar ook van je gezondheid, medicijngebruik, aandoeningen in de familie, leeftijd en leefstijl. De huisarts kan daarom helpen bij de uiteindelijke keuze.

 

Seksualiteit

Heeft u vragen over seksualiteit? Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS).

Onder het kopje "Clienten " staat veel informatie en antwoorden op veel voorkomende vragen. Ook handig is de tool waarmee u een seksuoloog in de omgeving kunt zoeken.

 

 

 

Zwanger worden

 

Producten:

Vruchtbaarheidvriendelijk glijmiddel

Zwangerschapstesten

 

Informatie over zwanger worden:

 

 Hoe bereid je je voor op een gezonde zwangerschap? Thuisarts.nl geeft een mooi lijstje om als startpunt te gebruiken.

 

 

 

Zwanger (bedoeld / onbedoeld)

Je bent zwanger. Wat nu? Waar kun je informatie vinden?

 

Onbedoeld zwanger? Kijk eens op de website van Thuisarts.nl (onbedoeld zwanger).

Hoe kom je gezond je zwangerschap door? Ook nu is Thuisarts.nl (zwangerschap).een goed beginpunt.