HIV

HIV is een virus. Dit virus tast het afweersysteem aan waardoor het lichaam zich steeds minder goed kan verweren tegen allerlei ziektes. Iemand die geïnfecteerd is met hiv, wordt seropositief genoemd. Wie seropositief is, hoeft nog niet ziek te zijn, maar het virus is ondertussen wel actief en beschadigt het afweersysteem. Het kan wel tien jaar duren voordat iemand ernstige klachten krijgt.  Als je seropositief bent, kun je het virus doorgeven aan anderen. Ook als je geen klachten hebt. Een infectie met hiv kan plaatsvinden via onveilig seksueel contact, via bloedcontact (bijv. naalden, bloedtransfusie), tijdens de geboorte en door het geven van borstvoeding. Het virus bevindt zich vooral in bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht en moedermelk. Speeksel, zweet, traanvocht, urine en ontlasting zijn alleen gevaarlijk als er zichtbaar bloed in zit en als er risico is dat dit direct in de bloedbaan van de ander terecht kan komen.

Hiv is goed te behandelen, maar niet te genezen.

Met medicijnen kan hiv worden onderdrukt. Het kan dan niet worden overgedragen aan anderen.Van het aantal mensen met hiv in Nederland die hiv-medicijnen gebruiken, heeft 95% een onderdrukt virus.

Je kunt hiv voorkomen door een condoom of PrEP-pillen te gebruiken .

Symptomen

Heb je net een hiv-infectie gekregen? Je kunt dan klachten hebben die lijken op griep. Dat heet acute hiv. De klachten van een acute hiv-infectie zijn:

  • Huiduitslag
  • Koorts
  • Keelpijn
  • Zware hoofdpijn

Veel mensen weten niet dat ze een hiv-infectie hebben. Vaak denken jij en je dokter niet meteen aan hiv. De symptomen lijken erg op een gewone griep of Pfeiffer. De klachten verdwijnen in de weken erna vanzelf weer.

Gevolgen als je hiv niet behandelt

Het is belangrijk dat je hiv zo snel mogelijk laat behandelen. Doe je dit niet? Dan is dit slecht voor je gezondheid. Je afweer wordt dan steeds slechter. De meeste mensen krijgen dan ernstige klachten. Dat kan over 2 jaar zijn, maar het kan ook meer dan 10 jaar duren.

Klachten kunnen zijn:

  • Diarree die niet overgaat
  • Gewichtsverlies zonder duidelijke reden
  • Koorts
  • Kortademigheid
  • Moeheid
  • Nachtzweten

Behandel je hiv lang niet? Of niet goed? Dan kun je aids krijgen.

Safe Sex

Gebruik een condoom bij anaal, vaginaal en oraal contact. De kans op infectie is groter tijdens de menstruatie, bij wondjes en als je een andere soa hebt. Gebruik bij beffen een liklapje en wees voorzichtig met het delen van seksspeeltjes: reinig ze of doe er een condoom om dat je verwisselt bij het "doorgeven". Anale sex levert extra risico omdat er sneller beschadigingen kunnen ontstaan. Bij orale sex zonder klaarkomen in de mond en buiten de menstruatie periode is de kans op besmetting overigens klein. De hoeveelheid hiv in vaginaal vocht en voorvocht is laag en het speeksel vermindert de werking van het virus.